Navike i ljubav


U ovom clanku cu Vam reci kako se ja borim s navikom pusenja i odlukom da prestanem pusiti.

Ja sam pusac nekih 27 godina, manje vise. Poceo sam pusiti u sedmom razredu osnovne skole. Za 27 godina, ja sam stvorio jaku naviku pusenja i veliku ovisnost od cigara. Dosta puta sam pokusavao prestati pusitti ali bezuspesno, navika i ovisnost su jace od zelje da se prestane pusiti.

Mi smo bica koja funkcionisu putem navika, ono sta naviknemo raditi jednom, radicemo celi zivot, bez obzira koliko dobrog nam to donosi. Ja sam putem ponavljanja puno puta stvorio naviku da u jutro uz kafu popusim tri cagarete. O ovom nisam razmisljao, jednostavno sam to radio automatski, sam sebe sam programirao na to. Kao kada kompijuter programirate na odredjen nacin i po tom programu on radi, ne moze raditi nista osim programa koji ima u sebi.

Kroz dugogodisnji rad na sebi, istrazivanje kako funkcionisu ljudska bica i mozak otkrio sam da se mi sami mozemo programirati na ono sta zelimo i sta nam je cilj u zivotu. Sve ono sta danas radimo i sta nam je navika smo naucili putem ponavljanja i emotivnog vezivanja za to sta radimo. Na isti ovaj nacin mozemo steci nove, korisnije navike koje ce nam bolje sluziti u zivotu.

Verovatno se sada pitate kakve veze ljubav ima sa zeljom da se prestane pusiti.

Svaki put kada bi pokusao prestati pusiti iz recimo razloga da bi ustedio vise novca ili da bi bio zdraviji, jednostavno nisam uspevao. Moji razlozi za prestanak pusenja su mozda jaki, ali nemaju jaku i prijatnu emociju u sebi i zato ih stara navika i zavisnost svaki put pobede.

Ja sam izabrao postepen prestanak pusenja i svojevoljno odbacivanje cigara bez ovisnickih kriza i tegoba koje donosi nagli presanak pusenja nakon dugog perioda.

Za prelazni period do potpunog prestanka pusenja sam izabrao elektronske cigare. I ovde nastupa ljubav. Kada sam presao na elektonske cigare moja oklina se pocela menjati. Prostorije u kojima sam dugo boravio su postale mirisljavije, bez neugodnog duvanskog dima, osobe koje su nepusaci su se lepse osecali u mom drustvu, iz usta nisam vise imao onaj neprijatan zadah od cigara, a ostajalo mi je i vise novca. U sve ove ideje koje sam sada nabrojao ja sam se zaljubio, dao sam im emociju ljubavi, a kada nekoj misli dodate emociju ljubavi, ta misao ima puno jacu moc. Kada ovim mislim dodam secaj uspeha da sam jedan dan proveo bez zapaljene cigare, ideja o prestanku pusenja i stvaranju nove navike postaje veoma jaka i puno lakse ce se pretvoriti u novu naviku.

Svakodnevno ponavljanje misli o potpunom prestanku pusenja, povezano s emocijom ljubavi prema onom sta se desava oko mene, pojacano mislima o uspehu neminovno dovode do stvaranja nove navike i brzeg dolaska do cilja.

Princip koji sam opisao mozete primeniti na apsolutno sve u zivotu. Novu ideju ili naviku koju zelite steci povezite s prijatnim emocijama i ponavljajte to svaki dan. Tim prijatnim emocijama dodajte i osecaj uspeha koji ste u medjuvremenu napravili,a ideju o novoj navici koju zelite stvoriti Vas um ce brze prihvatiti i instalirati tu ideju kao novu naviku.

Kategorije Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close