Za 21 dan i 3 koraka do promena


Kada se rodimo mi smo puni potencijala i mozemo postati bilo sta. Nas mozak je potpuno nerazvijen i u njemu ne postoje nikakve veze niti uvjerenja. Jedino sta imamo po rodjenju su nasi geni, a geni odredjuju boju nasih ociju i boju kose, a ne dal nemo biti uspjesni ili neuspjesni, sretni ili nesretni, bogati ili siromasni. Ovo drugo zavisi od veza u nasem mozgu i uvjerenja koja se kasnije stvaraju, tokom odrastanja, ali na samom pocetku svi imamo mogucnost postati sta god zelimo. Evo vam i primjera. Kada bi dijete iz neke siromasne porodice nakon rodjenja premjestili u bogatu porodicu, sta mislite, kakva bi uvjerenja imalo to dijete i sta bi postalo. Kada bi uradili obrnuto, dijete iz bogate porodice premjestili u siromasnu porodicu, kakva bi uvjerenja to dijete imalo i sta bi postalo. Jedina razlika izmedju bogatih i siromasnih osoba je u vjerovanjima. Bogate osobe vjeruju da mogu ostvariti svoje ciljeve i uvijek gledaju koliko dobijaju za ulozeno, dok siromasne osobe rade potpuno suprotno, one ne vjeruju da mogu ostvariti svoje ciljeve i uvijek gledaju koliko ulazu a ne koliko ce dobiti za ulozeno. Ovo je samo jedna o razlika izmedju bogatih i siromasnih osoba, razlika u razmisljanju i fokusu, a univerzalna istina koja vazi za sve na svijetu glasi, postajes ono o cemu razmisljas i tamo gdje je fokus, tamo ide i energija. Bogate osobe razmisljaju o dobitku i fokusirane su na dobitak a siromasne razmisljaju o gubitku i fokusirane su na to. Uvjerenja odredjuju 90% rezultata koje postizemo u zivotu, ali veliki broj osoba i ne zna sta su to uvjerenja, kako ona nastaju i kako funkcionisu.

Pa hajde da vidimo sta su to uvjerenja, kako nastaju i kako funkcionisu u praksi. Uvjerenja su ideje koje smo culi puno puta i kojima smo dali odredjenu emociju, emotivno smo se povezali s tom idejom. Uzmimo na primjer ideju o ljubavi. Ljubav je ideja kojoj svako od nas odredjuje znacenje i automatski joj daje prijatnu ili neprijatnu emociju. Dobro pazite sta sam rekao, svako od nas odredjuje znacenje ideje ljubavi i daje joj odredjenu emociju, to znaci da mi imamo moc odredjivati kakvo ce znacenje za nas pojedinacno imati ideja ljubavi. I ne samo to, mi imamo moc odredjivati kakav je svijet u kojem zivimo. Ako smo bili okruzeni ljubavlju u dijetinjstvu i gledali roditelje koji se vole, u nasem mozgu su se stvorile prijatne veze kada je ideja ljubavi u pitanju, a na pomen ideje ljubavi te  veze u nasem mozgu oslobadjaju hormone koji u nama bude prijatne emocije i stavljaju nas u vise vibraciono stanje koje privlaci prijatnije dogadjaje u nasa iskustva. Ako se desila obrnuta stvar i nismo bili okruzeni ljubavlju u dijetinjstvu, a nasi roditelji su bili zauzeti prezivljavanjem i brigama, u nasem mozgu su se stvorile neke druge veze kada je ideja ljubavi u pitanju, a onda i na spomen ljubavi nas mozak luci hormone koji stvaraju neke manje prijatne emocije. Sada se vjerovatno pitate, a sta sam ja mogao uraditi po pitanju uvjerenja koja sada imam kad nisam mogao uticati na njih, kada su ta uvjerenja drugi programirali u mene. Ovo sada izgleda kao veliko pitanje za koje se tesko moze naci rijesenje. Odgovor i resenje ovog pitanja se kriju na pocetku price, u nacinu nastanka uvjerenja, a to je po meni najveca moc koja nam je svima Bogom data na samom rodjenju. Rekli smo da uvjerenja nastaju kada se odredjena ideja ponavlja puno puta i kada se toj ideji doda emocija, jer se na taj nacin u nasem mozgu stvaraju odredjene veze koje na pomisao o toj ideji stvaraju hormone koji nase tjelo stavljaju u prijatno ili manje prijatno stanje. Najbolja vijest i najveca moc je ta da se uvjerenja koja imamo i koja su u 90% slucajeva odgovorna za nase rezultate na isti nacin mogu promjeniti, ponavljanjem, emotivnim vezivanjem i akcijom u skladu s novom idejom.

 Prvi korak na ovom putu je ponavljanje nove ideje u svijesnom dijelu naseg uma, stvarno zamisljanje onoga sta zelimo biti, raditi ili imati. Potrebno je 90 dana, tri puta dnevno po najmanje 20 minuta da bi nasa nova slika postala nase novo uvjerenje koje ce odredjivati nase nove rezultate. Kao sto imamo mogucnost da pamtimo proslost, tako vas sada ucim da pamtite svoju buducnost sa svim detaljima, dogadjajima, ljudima, iskustvima, mjestima, sve, sve, sve ………. Detaljno precizno i jasno odredite kakva osoba zelite biti, gdje zelite biti i sta sve zelite ostvariti. Onda krenite sa ponavljanjem te slike u svjesnom dijelu uma, kao sto sam rekao, tri puta dnevno po 20 minuta, u periodu od tri mjeseca.

Sada idemo na drugi korak, emotivno povezivanje s nasom novom idejom. Dok ovu vjezbu budete radili osjetcajte emocije, kako bi se vi osjecali da ste vec sada osoba kakva zelite biti, da imate ono o cemu ste sanjali, da zivite gdje volite i da mozete ostvariti sve svoje snove. Kada ponavljate ove slike budite svim svojim srcem na tom mjestu gdje zelite biti. Vasu novu ideju morate voljeti svim svojim srcem, morate se zaljubiti u nju, kao kada ugledate osobu iz svojih snova, pa vam srce zaigra, osjetite adrenalin u krvi, trnci vam pocnu prolaziti tjelom. Iste ove emocije morate gajiti i prema svojoj novoj ideji, morate joj pokloniti ljubav, paznju i emocije.

I sad nam ostaje jos treci korak. Kada krenete s ponavljanjem i emotivnim vezivanjem na kraju nam ostaje akcija koja je u skladu s mislima i emocijama. Razmisljajte kao da ste vec postali ono sta zelite, oblacite se kao osoba kakva zelite postati, ponasajte se kao ta osoba, govorite kao ta osoba. Isus je to ovako rekao: Bice vam po vjeri vasoj. Vjerujte da mozete to sta zelite, ponasajte se kao da je to vec stvarnost i vasa vjera ce postati vasa realnost.

Moj zivotni moto I duboko vjerovanje je da je sva moc vec u nama, samo moramo postati svjesni tih moc, a to se postize radom na sebi.

Kategorije Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close